I en klass för sig - Curtis Sittenfeld

Men här har vi en pärla! Jag kan lätt säga att varje sida var en njutning.

Lee är 14 år när hon kommer till internatskola långt hemifrån. Att söka stipendium till internatskola tycks ha varit något som skedde utan större eftertanke eller beslut. När Lee väl fick ett stipendium tyckte hon inte att hon hade något annat val än att faktiskt åka.

Nästan alla elever på Ault kommer från mer eller mindre rika familjer (det finns olika slags rikedom, får man läsa om), endast en handfull är där tack vare stipendium, och det talar man inte högt om - fast de flesta vet ändå hur det ligger till. Lee har svårt för att känna sig som en som alla andra, hon noterar "spelet" och deltar på sitt sätt. Någon säger vid något tillfälle att Lee skiljer sig från mängden eftersom hon tänker.

Jag hade fått intrycket att boken handlade om mobbning, det gör den inte, och Lee är en starkare och säkrare person än hon själv inser.

Jag är förtjust i författarens sätt att "tala om hur det går" under bokens gång genom små inslag i framtiden här och där (boken är skriven i jag-form). Det gör också själva slutet extra snyggt, enligt mig.

Stort plus i kanten för att huvudpersonen, en elev i tonåren, INTE är vare sig klassens stjärna, klassens bottenelev eller framför allt, inte särskilt litteraturintresserad eller -begåvad. Det är annars standard i "bra" böcker om studenter och skolliv, att den man hejar på är väldigt duktig på att skriva skönlitteratur, har läst alla klassiker och skriver uppsatser som får högsta betyg och är svensk-/engelsklärarens personliga favorit (som kanske får lite extra uppskattning/hjälp i smyg dessutom). Lee är en medelmåtta som har särskilt svårt för matematik och i den här boken läggs vikten vid det sociala spelet i stället för studieresultat och framtida karriär.

Betyg 5! Tjoho!

Tyvärr tyvärr slut på förlag. Låna på biblio, eller av mig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Borttappad kommentar

Sveriges Radios Romanpris pågår