Att "göra en klassiker" - läsa 4-5 klassiker på ett år?

Jag läste om en (tjej?) som läst 100 klassiker på under 1000 dagar. Wow, vilken grej. Det var inte lite! Tyvärr har jag inte i huvudet namnet på bokbloggen, men det finns en lista (på engelska).

Jag har själv velat läsa klassiker i flera år nu, men en massa nya böcker kommer alltid emellan. (Och innan jag är klar med den nya boken har det kommit en ny ny bok som påkallar min uppmärksamhet, och på så vis läser jag aldrig ens ut en bok.)

På en lunch i dag dryftade jag tanken att jag kanske kan bestämma att jag läser fem klassiker, på ett år. Mitt sällskap tyckte det var en toppenidé. "En svensk klassiker", det betyder att man på ett år genomför ett löplopp, ett cykellopp, ett simlopp och ett skidlopp. Det här skulle då bli en litterär klassiker. Men då skulle jag satsa på de riktigt stora. Vilka de nu är? Jag spånade snabbt och fritt och kom fram till:


 • Krig och fred av Leo (Lev) Tolstoj
 • Brott och straff av Fjodor Dostojevskij
 • Och solen har sin gång av Ernest Hemingway
 • Tre män i en båt av Jerome K. Jerome
 • Jane Eyre av Charlotte Brontë
Jag sa: en ryss är nog nödvändig. Sedan sa jag: ärligt talat är nog en till ryss nödvändig. Sedan mindes jag att jag är allmänt sugen på att läsa något av Hemingway, kanske är Den gamle och havet mer klassiker. Associerade in på Tre män i en båt, och kom på att det här var fyra manliga författare och spontan-la till Jane Eyre, som jag nyligt insett att jag vet mycket om men aldrig läst, eller sett någon filmatisering av.

Väl hemma tycker jag att det känns tufft med två ryssar. Nog för att mitt alternativ till en av dem nog är ännu värre: Ulysses av James Joyce.

En svensk klassiker är alltså fyra lopp, här är jag på gång med fem böcker. Kanske borde jag stryka till fyra jag med. Inget är spikat ännu, men någon slags klassikerutmaning ska jag bestämma mig för. Här är i alla fall ursprungslistan. Nämndes gjorde också Möss och människor av John Steinbeck.

Kommentarer

 1. Svar
  1. Jag känner mig faktiskt peppad. :-)

   Radera
 2. Finns många bra böcker av Steinbeck, anser dock att man ska läsa dem på eng för flera av de svenska översättningarna är inte bra. Nu är jag kanske konstig men bibeln ser jag som en av de riktiga klassikerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du att jag tänkte tidigare i höst på att jag borde egentligen läsa Bibeln! Särskilt Gamla Testamentet. En riktig historiebok. Inte alls konstigt, men inget jag hade kommit på i sammanhanget. Bra! Däremot känns det "för mycket". Jag kanske har som mål att läsa den 2017, bara den. ;-)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jul med Evert

Stå inte för nära kanten - Annika Mayer