Läsordning

Nu bestämmer jag mig här! Först läser jag Steglitsan, av Donna Tartt, som jag just lånat hem och börjat läsa i. (Förutsatt att jag tycker att den är läsvärd, har läst väldigt delade meningar om den, och den är tjo-ock.) Sedan läser jag min julklappsbok som jag kommer få av mig själv. Jag kan faktiskt inte säga vad den heter eller vem som har skrivit den ännu. Jag har endast lagt den flyktigt på minnet, knappt läst på baksidan, och chansköpte. En riktig överraskning alltså! Annars brukar jag välja min bokjulklapp mycket noggrannare.

Det kan också bli så att Steglitsan läses hemma och julklappsboken på bussen, då sistnämnda är en pocket.

Och så skjuter jag alla andra påbörjade böcker åt sidan. Försöker att inte ens tänka på dem, för då kommer jag bara tänka "hmm, men den verkar ju så bra" och så kommer jag inte läsa ut nånting i alla fall. Måste försöka bota denna outläsarsjuka nu! :-)

Läste någonstans att Steglitsan fått kritik för valet av översatt titel (eller inte att boken fått kritik då, utan snarare översättaren). En steglitsa är en fågel, som i boken förekommer på ett konstverk. Originaltiteln är The Goldfinch, vilket många tycker skulle kunna översättas till guldfink. Ett jättefint ord, det håller jag med om. Men mina ornitologiska kunskaper är då inte större än mina orddito, så jag får lita på att översättaren gjort ett bra val här. Men jag kan ju erkänna att jag först trodde att det inte var ett svenskt ord, hehe.


Bild från Albert Bonnier


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jul med Evert

Stå inte för nära kanten - Annika Mayer