"De skandalösa" utläst

Vad trevligt det var att läsa en ren underhållningsroman. De historiska detaljerna från senare delen av 1600-talet i De skandalösa känns noga studerade av Simona Ahrnstedt och det ska hon ha kred för, men det här är ingen mossig kärleksroman, historien och dialogen i övrigt är väldigt fräsch och moderniserad. Mellan varven var jag lite fundersam på att dialogen ibland kändes nog så uppdaterad. Sa man verkligen "ha sex" (ja, det var ju ett exempel också) under stormaktstiden? Finns det verkligen en chans att människorna på den tiden hade ett så fritt tänkande som några av figurerna i boken?

Men det kanske är jag som är mossig, och hur som helst är det rätt drag för denna roman, det hade inte blivit den underhållningsbok som det nu blev utan det sätt som storyn drivs fram. Och jag uppskattar humorn i uttryck som "greve söker fru".

Något enstaka personporträtt tyckte jag blev alltför outvecklat, men den som är intresserad av en lättläst kärleksroman i svensk historisk miljö med läsvärde behöver inte leta längre. Tack till Booked.nu som gav mig chansen att läsa boken.

Greve Gripklo med det tvivelaktiga ryktet måste alltså gifta sig. Grevens mor (och systrar) bjuder in ett gäng ogifta flickor av hög börd till familjens stora slott Wadenstierna, under ett par sommarveckor för att greven ska kunna göra sitt val. Den som är utsedd att passa mest finfint på hustruposten är den väna Venus. Som förkläde till henne på detta sommarläger utses Magdalena Swärd, som pga allmän pankhet och social utsatthet, familjelös som hon är, tar jobbet utan att tänka så mycket på att det egentligen inte känns jättekul att betraktas som evig ungmö. Med sig har hon sin trogna jungfru.

Greven kommer direkt till festen från sina långvariga äventyr på de sju haven, måttligt road att behöva avbryta resandet. Med honom följer ett par mer eller mindre motvilliga medarbetare, samt en gift älskarinna. Låt spelen börja...!Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jul med Evert

Nostalgin flödar - hittade Svarta hingsten-böcker