Inlägg

Visar inlägg från november, 2011

Slagskämpen - engelsk biografi, och Fredrik Lindström i "Sverige"

Hm, denna bok vill jag nog läsa faktiskt. När börjar det riktiga livet , noveller av Fredrik Lindström. Han gästar SVT:s Sverige just nu och är hur som helst alltid rolig att lyssna på. Inte minst gjorde han sig väldigt bra när han gästade Babel i torsdags. Och i säsongspremiären av På spåret i går var han verkligen i högform. Annars läser jag just nu nåt helt annat: Mikey Walsh: Slagskämpen, original Gypsy Boy . Biografisk bok om/av en kille och hans zigenska uppväxt i England på 80-talet. Pappan har redan innan han har fötts bestämt att hans son ska bli en "slagskämpe", en boxare, och uppfostrar honom därefter, bland annat ska han "tåla slag" redan som liten fyraårig pojke. Baksidestexten vittnar om att Mikey i tonåren inser att han är homosexuell, något som knappast ens låtsas förekomma i hans familj, eller släkt, eller deras vän- och boendekrets. Från början tyckte jag boken var lite stolpig och nog så avmätt skriven, men antingen har jag vant mig eller så

Almqvisttema

Dessa böcker skulle jag gärna läsa i ett smäck (nej, så säger man nog inte): Först Drottningens juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist, för att komma i stämning (och för att jag länge velat läsa den) Snöängel av Anna-Karin Palm Lacrimosa av Eva-Marie Liffner Temat är figuren Tintomara i Almqvists roman, och Snöängel verkar verkligen vara en stockholmsroman, och även om jag inte direkt har så mycket personlig anknytning till staden så lockar det att läsa om den. Snöängel är troligen den boken jag kommer att läsa, och jag kommer göra det när den kommer i pocket. (Inte snart!)

Arkeologitema

Bild
Dessa böcker vill jag läsa just nu: Bronsåldersmordet , av Jonathan Lindström Försvunnen värld , av Maja Hagerman Arkeologiska upptäckter i Sverige , av Anna Lihammer Länkar och bild har Bokus bistått med. 

Genustema

Bild
Dessa böcker vill jag läsa just nu: Rosa: den farliga färgen , av Fanny Ambjörnsson. Varat och varan , av Kajsa Ekis Ekman. Länkar och bild har Bokus bistått med.

Det kan hända att jag inte kommer att läsa Knausgårds 6:a

1120 sidor varav 400 om Hitlers Mein Kampf. Det är sista och sjätte delen av Karl Ove Knausgårds romansvit Min kamp. Menar inte att det skulle vara dåligt, men att det låter... mycket! Tvåan och trean vill jag däremot läsa. Japp, jag ser Babel. Nu ytterligare något intressant: intervju med Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg om deras bok Cirkeln. P.S. Tack och lov att jag tidigare sett ett foto på en kortklippt och slätrakad Knausgård, för annars hade jag nog inte hört något av intervjun.

Ny design!

En dag - inget för mig

Ändå rätt glad i hågen började jag på En dag. Boken som jag tänkt läsa så länge som "alla" läser och som nu är film och allt, och alla köper boken efter att de sett filmen (de som inte läst den ännu). Läste en bra bit när jag gick och la mig i går. Och så plötsligt: nej. Jag fattar hur den här boken kommer vara och jag vill INTE läsa det. Den har jag nu lämnat och ska återställa till lånestället. Och det känns jättetråkigt att jag trots att jag försökte ändå inte har läst en bok som alla andra läser. I detta fall rentav en topplistebok. Jag har ett par böcker jag tänker läsa ut, men det borde gå fort och sen kanske jag tvärt kastar mig över nästa bok som alla andra läser och tycker är bra: Niceville, eller The Help som den heter på original och som jag skaffat mig (nu känns ju det ganska dumt gjort, jag kommer säkert ändå inte gilla den).

E-boken

Det här med e-böcker känns spännande och nytt och jag tror att de kommer hitta sina läsare. Om jag blir en av dem är inte alls omöjligt. Men. Uppvuxen som jag är med pappersböcker så kommer jag nog höra till dem som tycker att papperböcker är "den riktiga" boken. Alla blir nöjda. Men. Så började jag tänka hur mycket billigare det måste vara att ge ut och sälja en e-bok. Den upplagan är ju oändlig liksom. Så nu är jag rädd att papperböckerna i framtiden inte självklart kommer att finnas. Och i vilket format blir det? Knappast pocket.  Klappar min tjocka De vilda detektiverna-pocket som är så fin att hålla i.

Shoppingsug

Bild
Nu är jag allmänt bokshoppingsugen, men främst på kokböcker och matböcker. Högst på önskelistan står Året runt med Saltå Kvarn, en jättefin och inspirerande kokbok som utgår från vad årstiderna har att erbjuda. Den kommer jag nog inte kunna stå emot. Inte minst har jag spanat in några saker jag vill göra till jul. Sen vill jag väldigt gärna läsa om matindustrin också. Jag har sedan tidigare Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, och till samma tema tycker jag att Eating Animals av Jonathan Safran Foer hör (den har jag inte läst färdigt). Nu har jag spanat in Matens pris av journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman. Jag ser att boken kommer i pocket i mars... får se om jag kan hålla mig.

Återupptag av bok

Läste ju ett par hundra sidor i De vilda detektiverna av Roberto Bolaño på min sommarsemester. Ett MYLLER, var väl det jag tänkte mest. Av folk och av ord. Inte dåligt men ett myller. Sen fick den paus ett tag. När jag började åka buss för säsongen tog jag fram den igen. Myller. Fick ändå lite mer struktur på läsningen nu, även om jag ska erkänna att jag inte riktigt fattade så mycket. Dessutom hade jag väl glömt lite sedan i somras. Men jag har fortsatt läsa och jag har också läst baksidestexten och lite efterord av översättaren, och nu gillar jag det här väldigt mycket! Imponerande samling ord. Är sugen på att nån gång läsa 2666 av författaren också, men den är ännu tjockare... så det kommer dröja. Eftersom den mest bara utspelar sig på 70-talet (än så länge i alla fall) så har jag faktiskt också blivit sugen på att läsa böcker som utspelar sig på 70-talet. Helst också skrivna då. Har inte specificerat tankarna kring det mer än så. Har ännu bara spontant kommit på Maken av Gun