Inlägg

Visar inlägg från maj, 2011

Dags

Bild
Nu är det dags för mig att datorisera mindre och läsa mer. (Avser inte bloggande utan surfande.) Sitter och är lätt stressad över att jag återigen har börjat läsa på så många böcker och vill läsa dem allihop. Insåg just att jag snart har ytterligare fyra böcker som vill läsas, alla behöver inte läsas genast, men planen är ju självklart att göra det någon gång. Visst är böcker lite troféer för mig. Inte minst insåg jag det på bokbytardagen då jag inte ville lämna ifrån mig någon bok. Allra helst vill jag ju dock läsa dem och inte bara ha dem. I går köpte jag ytterligare en ny bok, fast den har jag faktiskt vikt till semestern, den är på ca 700 sidor: De vilda detektiverna av Roberto Bolano. Den längtar jag till mest av allt, men jag får hålla ut faktiskt, jag har inte så långt till semestern (tjohoooooo). Nu ska jag faktiskt ta kaffekoppen och gå ut på altanen och läsa (fortsätter på Och allt skall vara kärlek). Det är skugga på altanen än så länge, men jag tror det är nog varmt än

Så många författare

Det finns så många författare. En som jag aldrig hade tänkt läsa måste jag nu bara läsa: Lars Gustafsson. Detta efter att jag hört honom i Bokcirkeln i P1 och nu ser honom i Babel i SVT2. Han verkar otroligt lärd och otroligt jordnära på samma gång. (Jag vet inte varför de två skulle vara oförenliga i och för sig.)

Stora bokbytardagen i dag

Bild
Ska vi byta - ska vi byta böcker? Ska vi byta böcker med varann? I dag är det Stora bokbytardagen . Först var jag verkligen entusiastisk, ville till och med arrangera en bokbytesdag i min stad. (Vilket med väderfacit i hand var verkligt tur att jag inte gjorde, regnet står som spön i backen i dag.) Sen började jag tänka mer och mer på vad jag i så fall skulle vilja byta bort. Det kändes dumt att byta bort något som jag tyckte var dåligt eller som jag tror är dåligt. Och de som är bra vill jag ju ha kvar...  Så mitt förslag till mig själv är att jag under en dag läser byter ut den bok jag egentligen läser till en helt annan bok, för en dag. Spännande liv. Men för er som KAN skiljas från böcker, bra eller dåliga (för jag tror inte det spelar någon roll), så uppmuntrar jag att byta böcker med varann. Jag har också valt vad jag ska läsa i dag, med anledning av pratet om kungen och "Gudfadern": Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E Samuelson.

Det är som att de känner mig

Jag använder boktipset.se ganska mycket, har fått många boktips därifrån, inte minst från de läsare som är aktiva och skriver om sina läserfarenheter där. Men jag försöker komma ihåg att kolla på sidan med tips, som genereras efter att jag satt betyg på böcker jag läst. Finns en sida till också, som jag glömmer bort mellan varven, men nu kollade jag runt lite på bok.nu. Bläddrade runt på boksidorna där, och där finns både böcker jag själv satt betyg på, samt de jag inte läst. Dessa har en stjärnmarkering med vilket betyg bok.nu tror att jag kommer att ge boken. Och - det är som att de känner mig. Ja, jag tror också att jag inte skulle gilla: Tvåan och trean av Stieg Larsson Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson Grottbjörnens folk av Jean M Auel (tror jag har läst i den, men knappast mer än en femtedel, på 80-talet) Snabba cash av Jens Lapidus Och jag håller med om att jag förmodligen gillar Processen av Franz Kafka Räddaren i nöden av J.D. Salinger (den har jag ju faktiskt

En mycket viktig boknyhet. Tycker jag.

Bild
Hallå! Hallå! Jonas Karlsson kommer med ny bok i höst. Tralalalalalalalalala Wahlström & Widstrand Inte för att jag tyckte att omslaget var vidare fint eller inspirerande. Men det var ju en klar bisak i detta sammanhang. Noveller även denna (tredje) gång.

Modern arbetarlitteratur

Lyssnade på ett Nya Vågen-avsnitt  där jag blev påmind om en bok som jag hört om för ett tag sen men helt glömt bort: Kallskänken av Jenny Wrangborg. Lyrik om att jobba på ett kafé. Jenny Wrangberg har, till skillnad från Kristian Lundberg som skriver om sina upplevelser som tillfällig hamnarbetare i Yarden , jobbat i flera år på restaurang. Lägger inte någon värdering i det och ska inte skriva något debattinlägg, utan jag tipsar om båda böckerna samt programmet (följ länken).

Deckardamernas säsong

Konstaterar att "alla" svenska kvinnliga deckarförfattare kommer med nya böcker nästan på en och samma gång. Först ut och redan ute i handeln sedan en tid är Kristina Ohlsson och Viveca Sten med sina respektive senaste. Sedan följer: Mari Jungstedt, Anna Jansson, Ann Rosman, Carin Gerhardsen. I september kommer Camilla Läckberg och Åsa Larsson. Det finns säkert en medveten tanke bakom detta, men jag vet inte vad. Att Läckberg och Larsson ges ut på hösten verkar vettigt, den stora utgivningssäsongen liksom. Men de andra. De hör nog till sommaren och semesterläsningstraditioner helt enkelt. En man släpper jag in i detta inlägg också: Mons Kallentoft och hans (efter Midvinterblod, Sommardöden, Höstoffer och Vårlik:) Den femte årstiden !!! Inte hade han tänkt skriva mer än fyra böcker i den serien, ni kan ju inte annat än hålla med mig. Detta nedskrevs mest av fascination, och inte för att jag personligen vinner nånting på det. Jag har läst böcker av Jungstedt, Jansson, G

Läser Yarden

Läser Yarden (Kristian Lundberg), efter att många andra läst den och jag hört och läst kommentarer om den. Har nog läst drygt halva (den är inte så lång) och tycker att jag fortfarande väntar på att den ska bli magiskt bra. Men jag märker att jag tänker på den och vill läsa den så fort jag har lite tid över. Så något har den definitivt.

Radioföljetongen i P1

Radioföljetongen i P1 är alltid ett tips. Just nu tror jag att det är särskilt bra, Johan Rabaeus läser Ian McEwans senaste bok Hetta . Har av någon märklig anledning (undrar om detta märkliga är påsken) missat de två första veckornas läsning trots att reprisen sänds på bästa hundpromenerartid (= jag lyssnar på radio), men jag lyssnar ändå och låtsas hänga med, för Rabaeus läser så bra. Avsnitten finns förstås på Sveriges radios hemsida för efterlyssning.

Vägen - Cormac McCarthy

För en gångs skull hade jag väldigt planerat  inte läst på baksidestexten. För en gångs skull kanske jag borde ha gjort det. Nu låter det som om jag tänker såga Vägen , men det tänker jag definitivt inte göra. Jag hade bara behövt vara lite mer beredd. Vill ändå inte skriva för mycket om den nu, men låt mig säga så här: var beredd på att läsa något långsamt, jagat och smärtsamt, vackert och förstört. Och på att du får tusen frågor under läsningens gång.