Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2010

Internationell författarscen

Inte är det omöjligt att åka på Bokmässan. Skulle jag åka tåg båda vägarna behöver jag inget boende i Göteborg. Det vore så kul, fast synd att det är Afrikatema i år, jag är varken intresserad av Afrika eller särskilt många afrikanska författare. Men det finns ju också Internationell författarscen i Stockholm, det kanske kunde vara minst lika kul att planera in vem man vill lyssna på och åka på det. Kortare resväg. Okej, inte minst lika kul, men också kul och lite lättare. Fast då skulle jag å andra sidan måsta ha boende. Men tänk Siri Hustvedt. Då skulle jag få ägna hösten åt att läsa Vad jag älskade och Sorgesång , inte vore det dåligt.

Kallifatides

Har läst ca 30 sidor i Kallifatides nya bok. Inte är den dålig, men inte vad jag kände för just nu, egentligen.

Läslust och lästvång

Eftersom jag alltså just blivit medlem på sidan boktipset.se så fick jag upp ögonen för en massa böcker som jag redan tidigare varit intresserad av eller rentav tänkt läsa. Bland annat tros jag sätta ett högt betyg på Vad jag älskade av Siri Hustvedt om jag läser den. Just den boken står och bränner i min bokhylla och längtar efter att bli läst, och jag längtar efter den också. Så när jag höll på att fylla på min lista över "Vill läsa" så tänkte jag på Hustvedts man Paul Auster, och att jag har hans New Yorktrilogi också den i min bokhylla (den tänkte jag ju dessutom läsa för något halvår sedan men kunde då inte hitta den), och bestämde mig för att närmaste tiden bara läsa vad jag själv kallar för pretantiösa böcker. Hustvedt, Auster, Proust, Atwood. Efter att jag läst ut Per Hagmans, som nog också hör till min pretantiösa - nej, jag ska sluta använda det ordet, jag säger i stället BRA böcker - lista. Men så kom jag ihåg att det är kul att läsa nyutgivna böcker. Jag tr

Boktipset.se

Vill tipsa om en rätt aktiv och vad det verkar bra boksida: boktipset.se. Kanske har jag skrivit om den förut, fast jag har inte engagerat mig förrän nu, har varit medlem på bok.nu, men där är det inte lika mycket aktivitet. Genom att betygsätta lästa böcker får man massor med boktips om vad man kan tänkas gilla att läsa mera.

Jag hade visst inget köpstopp

Jag trodde att jag hade köpstopp på böcker. Men nu inser jag att det var aldrig något beslut, bara något jag tyckte. I går köpte jag Kattöga av Margaret Atwood, pocket. Som vanligt har jag inte läst ut någon av pågående böcker (få se nu, det handlar om Vänner för livet / Per Hagman, In the Kitchen / Monica Ali, Stråk av rött / Elizabeth George, för att bara nämna några) men vill så hemskt gärna börja läsa min nya bok. Och det borde jag väl, varför köpte jag den annars nu? Då borde jag ju ha väntat ett par månader, men då hade jag kanske aldrig gjort det och så hade det blivit jättetråkigt. Hade solen lyst i dag hade jag haft ett läsarmaraton ute på altanen, men nu är jag inte så sugen. Behöver städa också efter första jobbveckan då allt har lämnats åt sitt öde. Var har jag dammsugaren förresten?

Jojo - om New Moon

Lyssnar alltså på denna andra Twilightbok som ljudbok. Stora delar av Twilight (del 1) var jag ganska så irriterad. I denna bok - not so much! Inte ospännande. Inte jättebra, men nu är jag sugen på att lyssna varje gång jag har tillfälle. Blev glatt överraskad inte bara för mina fördomar, utan för att jag hört att detta är lite av en "mellanbok". Men det sägs nog av de som hejar på Edward, jag gör inte det, så jag är riktigt nöjd.

Sommarläsningens tid förbi?

Förut läste jag så mycket böcker på semestern tyckte jag, men så verkar det inte vara för mig längre. Dator och umgänge tar över lästiden, och sanningen att säga gör det inte så mycket. Men nu är jag en bit in på Per Hagmans Vänner för livet i alla fall, och jag gillar den.

Snabbt

Bild
Måste berömma Bokus i dag. I söndags la jag en beställning på Slow gardening , valde gratisfraktalternativet och i dag torsdag var den i min brevlåda. Nu var det en bok som fanns på deras lager förstod jag, och det var nog supertur att den bedömdes vara nog tunn för att gå ner i ett brevinkast. Men i alla fall. Jättekul. Den ska jag läsa i vinter och ladda inför nästa odlingssäsong. Jag var bara hemma en kort sväng och glömde ta med den, annars hade jag börjat läsa den redan nu. Den är så fiiin! Lustigt nog är den engelska originaltiteln The Thrifty Garderner. Jaja. Foto från Norstedts hemsida

Tjocka böcker

Bild
Tänkte mig ett ärligt fortsatt försök på Per Hagmans bok Vänner för livet. Men den är inbunden och tjock, suck. Hopplös att läsa i sängen och i solstolen blir det mjölksyra i armarna efter ett tag. Nä, det vet jag inte, men jag satt och föreställde mig och kände att det var sannolikt. Skriv inte så tjocka böcker, folk! Men jag tror jag försöker ändå. Ser just nu filmen Garp och hans värld. Filmen är jättebra, och boken är makalöst bra så den rekommenderar jag extra mycket. Finns såvitt jag minns i pocket, annars bibliotek. Författare John Irving. Hur hittade jag den boken egentligen? Läste den flera gånger när jag var ungdom. Den måste ha funnits i hemmet. Bokomslag på aktuell pocketutgåva ... och en filmbild.

Campingland - Josefin Olevik

Jamen det här var en trevlig liten bok. Reportagebok om livet på campingar i Sverige, mestadels koncentretat kring de personer som säsongsbor på en och samma camping år efter år. Den är personligt skriven och man får läsa om Josefins kompisar, familj och andra bekanta som kommer och hälsar på henne i den hyrda husbilen, och också om bilkrångel och kontakten med husbilsuthyraren innan, under och efter färden. Ibland kändes det lite hånande mot campingmänniskorna, men det tror jag egentligen inte var meningen, det är bara det att författaren inte riktigt vistats i dessa kretsar och denna miljö tidigare. Ibland verkar hon trivas bra, ibland mindre bra. Det kan säkert bero på mycket mer än campingarna och camparna, det är ju lite skillnad på att få ett journalistiskt uppdrag och inte få hyra den husbil man vill och söka upp ställen och folk och betrakta dem med utifrån-blick, och på att välja själv att vilja ha en sån typ av semester. Det var kul att läsa i alla fall. Jag vill ha en hu

Den mörka ängeln - Mari Jungstedt

Vill man läsa lättlästa deckare i fin miljö med mycket natur (i detta fall Gotland) och med flera "följetongspersoner" så tycker jag att Mari Jungstedt är ett bra val. Jag gillar detta, och även om det är lättläst är det inte sådär simpelt som jag tycker att många deckarserier kan vara. Med det avser jag språket, själva mordfallen är inte sådär så man trillar av stolen när man får läsa upplösningen, kanske har man redan i stora drag räknat ut det också. Även det skönt tycker jag och inte alls något jag stör mig på.